Embryo Expeditie

De Embryo Expeditie is mijn ontdekkingsreis naar het mysterie van de

alleengeboren tweeling en het effect daarvan op later gedrag.


Ik ben een alleengeboren tweeling en snuffel rond tussen onderzoeken,

theorie, publicaties en praktijkverhalen over dit thema. Ik deel hier wat ik ontdek.

Stel je voor


Je maakt een wervelend snelle groei door
Eén en al creatie energie overal in en om je heen
Alles erop gericht dat jij kunt ontwikkelen
Kunt groeien
Kunt (over) leven
Je bent aan het prille begin van jouw leven
Alles in en om jou heen weet precies wat het moet doen
Iedere cel heeft zijn functie
Wanneer het de juiste tijd is
Is er de check, check en go
Cellen communiceren met elkaar
Via ingebouwde zenders en ontvangers
Een wonderlijk teamwork

En stel dat
Terwijl jij in deze ongekende ontwikkel- en groeikrachtfase bent
Er naast jou zo’n zelfde proces plaatsvindt
Huh?
Jaaaaaaaaa
Dat daar een broertje of zusje is
Dat jij je daardoor in de dubbele super power modus voelt
Tot er iets niet lijkt te kloppen
Er gaat iets mis
Bij die ander
Na zoveel weken is er een verstoring in het prachtige systeem
De energie neemt af
Stress slaat toe
Een reddingsactie komt op gang
Het mag niet baten
Langzaam verdwijnt ook het allerlaatste beetje energie
Een sterfgeval
Zo dichtbij

Je bent er getuige van zo klein als je bent
Jouw cellen en vloeistoffen zijn er getuige van
Ze transporteren de informatie naar de hersenstam.

Als je niet verteld is dat je als twee- of meerling jouw leven bent gestart
Kan het lange tijd duren voor deze informatie ergens tijdens je leven wordt vrijgespeeld.

De omgevingsinvloeden beginnen al ver voor je geboren bent.
Flink ver.



#alleengeborentweeling #vanishingtwin


Prenatale band en hechting


Ik zag de preview van een documentaire over de prenatale band en hechting. Thomas R. Verny vertelt dat er drie manieren van prenatale communicatie zijn tussen de moeder en het kindje in ontwikkeling.

1. neuro-hormonaal, zoals o. a. stresshormonen
2. gedrag van de moeder, bijv. praten tegen het kindje of de buik aanraken
3. sidekick communicatie, deze is nog moeilijk om uit te leggen. Het is informatie op het level van ‘weten’. Zo kan een embryo bijvoorbeeld stamcellen afstaan aan de moeder als het merkt dat er iets essentieels niet goed gaat.

Over de sidekick communication wordt ook het voorbeeld gegeven dat bekend is van tweelingen in de baarmoeder dat zij het ‘weten‘ als de ander in de problemen is. Als alleengeboren tweeling word ik hierdoor geraakt en kijk ik dit fragment wel 8x terug. 

Praten met je kindje in je buik over wat er gebeurt heeft een positief effect op hechting en later gedrag.




#prenatalecommunicatie 

Sperma en stuifmeel


Tijdens de Embryo Expeditie heb ik bijzondere ontmoetingen en kom ik van alles tegen, dat is het leuke van onderweg zijn. Dit vind ik weer zo'n fijne.


Jaap van der Wal, de voor mij inspirerende embryoloog, anatoom en embryosoof zoals hij zich ook wel noemt houdt een bevlogen lezing over de embryonale ontwikkeling.

 

Hij windt zich zichtbaar op. Sommige mensen in het publiek vinden dat ongemakkelijk. Ik ervaar het als vermakelijk en geniet van de inzichten.


Dit zegt hij over sperma:

‘Wie heeft ooit het woord zaad bedacht? Wie heeft bedacht dat een man een vrouw zwanger maakt, dat hij zijn zaad plant? Hij plant helemaal niks. Hij maakt de vrouw niet zwanger als je exact bekijkt wat er gebeurt. Het is geen zaad!’ roept hij.

 

‘Het gedraagt zich niet als zaad. Wie is het ooit met het plantenrijk gaan vergelijken?

En als we het dan zo nodig met het plantenrijk willen vergelijken dan gedraagt sperma zich eerder als stuifmeel dan als zaad.'

Ik hou hier van!



#sperma #zwangerschap #embryo 


Horende cellen


Ik heb weer iets interessants ontdekt. ‘Horende’ cellen.

Zoals je wellicht weet hebben onze lichaamscellen allen hun eigen taak. Om die taak goed te kunnen uitvoeren dragen de cellen een zender en ontvanger in zich. Zo houden zij contact met de omgeving.


Het contact houden gebeurt al tijdens het bevruchtingsproces en uiteraard ook als we een bevruchte eicel (zygote) zijn en in sneltreinvaart gaan groeien.


De ontvangertjes hebben hetzelfde frequentiebereik als je oren, 20-2000 Hertz. Ze resoneren o.a. met muzikale frequenties. Je kunt muziek dus als het ware ‘horen’ met je hele lijf. Het kan op die manier in je latere leven informatie uit het lichaamsgeheugen vrij trillen en daarmee een brug vormen naar dieper liggende emoties. 





Bron: Candace Pert PhD neuroscientist



Nog geen hersenen dus geen geheugen


Laatst zei iemand: 'Ik geloof het niet. Embryo's kunnen geen geheugen aanleggen. Het kan niet want de hersenen zijn nog niet gevormd.'


Ik snap de opmerking. Het idee hierover is gebaseerd op de aanname dat informatie of herinneringen uit ons prenatale verleden uitsluitend in de hersenen worden opgeslagen. 


Inmiddels is er zoveel meer bekend over de opslag van informatie in de zeer kwetsbare periode van ons ontstaan. De wonderlijke binnenwereld is constant in verbinding met de buitenwereld. Gebeurtenissen in en buiten de baarmoeder hebben effect op de ontwikkeling van het minimensje. 

Nog voor de zenuwcellen zich vormen wordt informatie opgeslagen in cellen en vloeistoffen. Er zijn netwerken van communicerende cellen. In de hersenstam, die als eerst gevormd wordt, zijn veel ontvangstations voor deze cel- en vloeistofinformatie.

Naast alle fantastische medische zorg voor het ongeboren kind is het tijd om onze aandacht ook te richten op wat de prenatale psychologie wordt genoemd. 



#prenatalepsychologie #zwangerschap #embryo #opvoeden


geen hersenenen dus geen geheugen

Waar blijft het gestorven kindje?


Heb je je weleens afgevraagd waar, in het geval van een alleengeboren tweeling, het gestorven kindje blijft?

* Het wordt geabsorbeerd door het andere kindje

* Het wordt geabsorbeerd door de baarmoederwand of placenta

* Het blijft, in een soort perkamentachtig vorm, aanwezig 




#embryo #alleengeborentweeling #foetuspapyraceus.



Invloedrijke programmeringen


In het boek Invloeden van de epigenetica van Ben Daeter lees ik:
‘De krachtigste en meest invloedrijke programmeringen in het onderbewuste zijn die welke we als eerste hebben ontwikkeld.’

En ‘als eerste’ is ook wel heel serieus letterlijk als eerste. De programmeringen worden namelijk al voor de geboorte gemaakt.

Zelfs al vanaf de conceptie tot en met het vijfde jaar. 

In deze periode worden bepaalde genen aan- of uitgezet door wat we meemaken en hoe er met ons wordt omgegaan. Het is heel slim dat dit gebeurt omdat we ons op die manier aanpassen aan de omstandigheden.

Het is tegelijk een kwetsbare periode waarin we als (aanstaande)ouders, hulpverleners, mede opvoeders enz. winst kunnen behalen voor kinderen door deze periode nog serieuzer te nemen.

Ons onderbewuste trekt, zoals je waarschijnlijk weet, voor 95% aan de touwtjes, waaronder die programmering. Het draait bijvoorbeeld constant een scan op de achtergrond.

Door wat ik inmiddels heb geleerd snap ik waarom ik als alleengeboren tweeling scans draai om data te verzamelen of iedereen wel oké is. Een imprint die al heel lang niet meer nodig is en waarmee ik, door hem uit te zetten en relaxt achterover te leunen, enorm veel energie kan besparen. 

#embryo #zwangerschap #epigenetica #opvoeden

Embryo in 3D


Dit ben jij!

Nadat je werd gelanceerd en in de baarmoeder bent geland op een plek die je het meest voedselrijk vond heb jij je van 0,1 mm ontwikkeld tot 30 mm. Je hebt hier tussen de 56 en 60 dagen over gedaan en kijk eens wat een superpower je had.

Ongelofelijk wat er allemaal al is. Super kwetsbaar but alive en voor velen lastig om te begrijpen merk ik, maar heus, dit embryo is nog steeds in jou. Oké, je bent nog verder opgerekt, zal ik maar zeggen en de finishing touch is er overheen gegaan, maar alles wat hier al is aangelegd en aan waarneming is gedaan staat op jouw 'harde schijf'. Die trouwens niet hard is maar soft. Misschien is softe schijf een betere benadering.


De verwerking en opslag van data gebeurt op verschillende ‘lagen’ in het menssysteem.

Ik hoop dat je met dit beeld makkelijker kunt begrijpen waarom het zo belangrijk is dat we meer respect hebben voor de prenatale fase en onderzoeken hoe we die meenemen in de opvoeding en begeleiding van kinderen.

Deze afbeelding komt uit de 3D atlas of human embryology. Er is 7 jaar aan gewerkt door 75 studenten van de Universiteit van Amsterdam. Er zijn details te zien die je op een echo niet kunt waarnemen. Dus voor wie geïnteresseerd is in biologische /technische details een aanrader.

#embryo  #zwangerschap  #eersteduizenddagen

Embryo 3D Atlas of human embryology

Abortus


'Ik begin andere gedachten te krijgen over abortus', zei een man. Ik was verrast door zijn opmerking.

 

Hij had berichten van mij voorbij zien komen op LinkedIn. De post met een 3D animatie van een embryo van ongeveer 60 dagen oud, waarop duidelijk zichtbaar is dat alles al aanwezig is in het wezentje van slechts 3 cm, is dus geen flubbertje.

Ik zal eerlijk toegeven dat ik dat flubbertje idee (wat een gek woord eigenlijk, hahaha) tot 2 jaar geleden ook had.

 

Meer mensen spreken met mij over het abortus thema. Verhalen hierover ontstaan spontaan als we het over alleengeboren tweelingen hebben. Ze verwachten dat ik inmiddels tegen abortus ben omdat ik allerlei dingen ontdek over de embryonale periode. Maar ik ben er niet tegen. Er kan altijd een situatie zijn waarin een abortus de beste keuze is.


Wat belangrijk is, is de manier waarop je afscheid neemt van het ieniemienie mensje. Dat je je realiseert dat het een mensje is en geen klompje cellen. Vertel het jouw verhaal, vertel waarom je deze keuze maakt, vertel het hoe jij je voelt bij deze beslissing en bedank het mensje in wording dat het er was. Misschien heb je iets van zijn korte bestaan geleerd of heeft het je iets duidelijk gemaakt? Bedank het ook daarvoor. Ik hoop dat het vrouwen helpt die soms jarenlang of een leven lang rondlopen met onverwerkte gevoelens over het beëindigen van een zwangerschap.